Süryaniler DEM Parti’yi destekliyor

Avrupa Süryaniler Birliği, Süryani halkını yerel seçimlerde DEM Parti’nin adaylarını desteklemeye, ülkede ve diasporadaki çalışma ve etkinliklerde yer almaya çağırdı.

SÜRYANİLERDEN DEM'E DESTEK

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU), AKP-MHP iktidarı ile sistem partilerinin ırkçı, dinci ve devletçi bir politikayı esas aldığını vurgulayarak, DEM Parti’yi desteklediklerini duyurdu. 

ESU tarafından yapılan yazılı açıklamada, AKP-MHP iktidarı ve diğer sistem partilerinin halkları ve emekçileri temsil etmekten daha çok ırkçı, dinci ve devletçi bir politikayı esas aldığı hatırlatılarak, “Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar, halklara ve ilerici özgürlükçü hareketlere karşı ağır bir baskı uygulayarak, iradelerini temsil etmeleri engellenmiştir. Kumpas ve ayırımcılık, hayatın her alanında ve devletin bütün kurumlarında uygulanmaktadır. Kendi kimliğini, değerlerini ifade edecek alan açılmadığı gibi, bu nitelikteki kişiler ve oluşumlar her zaman düşman olarak ilan edilmiştir. Seçim sonuçlarına her zaman hile ve kirli oyunlarla müdahale edilerek, egemenlerin çıkarları savunulmuştur. Siyasi faaliyetler özgürce ve demokratik bir ortamda yapılmadığı için, eşit bir yarış ve adil bir yaklaşım olmamıştır” denildi. 

DEVLETİN BÜTÜN İMKANLARI KULLANILIYOR

AKP-MHP’nin, devletin bütün imkanlarını kullanarak, 14-28 Mayıs 2023 seçimlerini istedikleri gibi yönlendirdiği; terör estirilerek, çirkin ve aşağılayıcı propagandalarla özgürlük hareketlerini kriminalize etmeye çalıştığı anımsatılan açıklamada, şunlar belirtildi: “1999’dan bu yana yapılan genel ve yerel seçimlerde, halkların siyasi faaliyetleri hep engellenmiştir. Kurulan birçok parti kapatılmış, milletvekilleri hakkında fezlekeler hazırlanmış, seçilmiş belediye başkanları yerine kayyumlar atanmış, özellikle 2009’dan bugüne kadar kayyum sistemi kalıcılaştırılmıştır. Biz Süryani halkının bir kurumu olarak, her zaman demokratik gelişmeleri ve mücadeleleri desteklemekteyiz. Halkların birleşik ve ortak çalışma platformlarında ülke içinde ve dışında yer almaktayız.”

HALKIMIZA TEMSİL İMKANI VE ZEMİNİNİ DE SUNULUYOR

DEM Parti’nin çok sesli, çok kimlikli; demokratik çoğulcu çizgisine işaret edilen açıklamada, şunlar vurgulandı: “Halkların eşit, özgür ve barış içinde yaşamaları amacıyla verilen mücadele, halkımıza da umut ve güç verirken, kendini temsil etme imkan ve zeminini de sunmaktadır. Mezopotamya ve Anadolu halklarının, kendi kendilerini yönetmeleri için verdikleri mücadele, bir gün mutlaka başarıya ulaşacak; bu savaş, işgal ve baskı zihniyeti sona erecektir. Dolayısıyla halkların mücadelesiyle kayyumlara son vererek, şehirlerin ve bütün yerleşim birimlerin, halkın seçeceği temsilciler tarafından yönetilmesi ortak hedefimizdir.”

TÜM ÇALIŞMALARDA YER ALALIM

Avrupa Süryaniler Birliği olarak, geçmişte olduğu gibi bu süreçte de demokratik muhalefete öncülük eden DEM Parti’ye desteklerinin tam olduğu belirtilen açıklamada, Süryani halkı da yerel seçimlerde DEM Parti’nin adaylarını desteklemeye, ülke içinde ve diasporadaki çalışmalarda ve etkinliklerde yer almaya çağrıldı.